Menu
0
Gratis verzending vanaf 100 euro
Met de hand op bestelling voor je gemaakt
Unieke statement danskleding
Ecologisch & duurzaam geproduceerd
23Feb2019
Hoe die eerste dansles ging? Ik ga het je vertellen!

Hoe die eerste dansles ging? Ik ga het je vertellen!

Door: Lynn van DforDanceReacties: 4

"Wat ben ik in hemelsnaam aan het doen?!"

"Ja hoi, met Lynn. Ik wil eigenlijk heel graag een proefles modern komen volgen... (...) Ja ik heb ervaring. Of ja wacht... ik heb wel ervaring. Veel ervaring. Maar dat is echt al heel lang geleden. Zeg maar zo lang geleden dat ik niet eens meer weet hoe lang geleden. Dus ik begin eigenlijk opnieuw. (...) Oh, deze vrijdag al? Dat gaat wel heel erg snel. (...) Ja ik weet dat het ongetwijfeld mee gaat vallen, maar ik moet me er even op voorbereiden. Volgende week vrijdag zal ik er zijn. (...) Wat? Gevorderden les? Uuuh ja maar... (...) Okay, tot dan!" 

In mijn eerste blog biechtte ik het al op; ik ging weer een dansles volgen. En dat vond ik doodeng. Geloof me, ik ben best een adrenaline junkie, maar na al die jaren weer in de dansles staan is veruit het engste wat ik ooit heb gedaan. Wat zouden ze wel niet van me denken? Hoe slecht zou ik wel niet zijn... Dadelijk keek iedereen me gniffelend aan. Dadelijk val ik of zet ik mezelf voor schut. Waar begin ik aan... 

Gisteravond was het dan zover; om half 7 kon ik dan eindelijk mijn goed gevulde danstas pakken (die ik 6 keer opnieuw ingepakt heb en die zo vol zat dat eigenlijk alleen een professionele EHBO-kit ontbrak), mijn dansoutfitje aantrekken (dat ik eigenlijk 's ochtends al had aangetrokken want ik ben de hele week al aan het stretchen thuis), op mijn fietsje stappen en hoppa, naar de stad. Mijn eerste dansles modern na al die jaren was een feit.

Eerlijk? Het ging echt helemaal niet goed. Ik liep continue 3 seconden achter, ik wist spontaan het verschil tussen links en rechts niet meer en ik durfde niet eens in de spiegel te kijken. Of nou ja, niet durven. Ik had er gewoon niet eens de tijd voor. Want hoe kreeg ik het in hemelsnaam voor elkaar om al die choreo's te onthouden???!!!! HELP!

Kijk, die eerste 8 tellen gingen goed. Echt goed! En dan begonnen we aan de tweede reeks 8 tellen en tsja... toen uuuuh... had ik geen idee meer wat ik aan het doen was. Links, rechts, been, chassé, plié, oh nee wacht, geen plié. Oh help ze zijn al daar. Ja, nu dat been. Nee, niet dat been blijkbaar. Links draaien. Links Lynn, links!!! Niet rechts... Oh wacht ze liggen op de grond. He? Deden we iets op de grond? Ik kan me helemaal niet herinneren dat we naar de grond gingen. Oké, vlug naar de grond. Oh wacht, ze staan alweer. Wat ben ik in hemelsnaam aan het doen. Dit lijkt nergens op!

En dan, op miraculeuze wijze, kon ik telkens opnieuw de laatste 3 seconden van de choreo. Het einde wist ik blijkbaar wel. En nog goed ook! Echt een spetterend einde maakte ik ervan (ietwat overdreven, maar ik was wel in jubelstemming keer op keer dat ik het einde in ieder geval nog enigszins charmant kon afronden). Maar aangezien ik tijdens de hele dans ongeveer 3 seconden achter liep op de rest, was ik dus nog met het einde bezig als de rest al klaar stond voor de welbekende "nog een keer!". Ik had gewoon geen idee wat we aan het doen waren.

Gênant?

Nee. Totaal niet.

Serieus. Ik meen het.

Want hoe gek het ook klinkt en hoe weinig ik in dat opzicht gisteravond ook gedanst heb, hoe vaak mijn hoofd ook ontploft is tijdens de les en hoe vaak ik geen idee had wat ik aan het doen was; je bent en blijft een danser. En het voelt als thuiskomen!

Dat dans, dat zit er nog. De flow, de telling (ik betrapte mezelf erop dat ik tijdens het plaatsen hardop bezig was "zwaaaaaai en op, 5, 6, 7, 8 en draai, 2, 3, 4 en ta... ta ta..." - old habits never die), het voelen van de muziek, de verbanden zien, de techniek en weten waar je accenten moet leggen. Dat is er nog. In echt iedere vezel van mijn lichaam. Ik ben nog steeds een danser. Een oude, dat dan weer wel. En een niet meer zo soepele. Ook dat klopt. En ook niet meer zo'n hele goeie. Maar ik ben nog steeds een danser. 

Dus dat ik gisteravond in dat opzicht amper heb gedanst, 3 seconden achter liep, naar links draaide als we naar rechts moesten en vaak als een hertje in de koplampen om me heen keek, maakt me echt hè-le-maal niets uit. 

Want ik heb gedanst. En het was alsof mijn lichaam eindelijk weer dat kon doen wat het het liefste doet. Het is met name mijn hoofd dat echt nog niet wil meewerken. Ik snap oprecht niet hoe ik vroeger tot in detail de choreo's uit mijn hoofd kende. 

Ik ben niet meer de beste. Ik sta niet meer vooraan in de les. Mijn uitdraai is niet meer zo goed en mijn been komt al helemaal niet meer zo hoog. Ik zal nooit meer de show stelen. En voor het eerst in mijn leven is ook dat hè-le-maal okay.

Dat zal dan het voordeel zijn van ouder worden. Vroeger leefde ik om te dansen. Ik moest en zou professioneel danseres worden. Nu is dat station dus allang gepasseerd (want; oud. Te oud). Gaat 'm never nooit niet meer worden. En ik vind dat heerlijk! Geen druk, geen stress, lekker aanmodderen, niet meer perse hoeven en moeten. Alleen nog maar genieten.

Ik vind het zelfs zo heerlijk, dat ik gewoon durf toe te geven dat ik het een klas lager ga proberen. De proefles modern gevorderden is super leuk, maar echt voor nu te hoog gegrepen. Natuurlijk, over een maandje of 2 weet ik weer hoe je choreo's onthoudt. Ik weet dat dat helemaal goed komt. En dan is die gevorderden les hartstikke leuk. Maar ik wil dansen. En niet de komende 2 maanden alleen de eerste 8 en de laatste 3 tellen van de choreo mee kunnen doen en de rest van de tijd halfslachtig en wild zwaaiend achter iedereen aanrennen. Ik wil dus 'gewoon' 100% kunnen dansen. Want ik merkte gisteravond dat ik het dansen zo gemist heb. Wat heb ik die geur van de kleedkamer, het geroddel voor de les, het stretchen, het lachen en het bewegen gemist. Dans is mijn eerste liefde en die vond ik gisteravond na heel lang zoeken, eindelijk weer terug! Met dank aan die andere grote liefde; mijn vriend. Want zonder zijn - vrij harde - schop onder mijn kont (lees: ego) heb ik weer gedanst. Waarom heb ik dit niet eerder gedaan? 

Blijkbaar is het echt zo; "Dance isn't just a sport. It defines me."  
To be continued! xx Lynn

Reacties

Marietje
Geplaatst op 2019-02-27 17:35:50
Wat een heerlijk stukje en wat goed en fijn voor je dat een schop onder je kont hebt gekregen. Veel plezier weer vrijdag.
Chris Vrieling
Geplaatst op 2019-02-27 11:34:32
Hoi Lynn, wat dapper van je! En wat leuk geschreven. Tja, soms moet je jezelf gewoon in het diepe gooien om weer te ervaren... Goed hoor!
Stiekem een beetje jaloers op je. In mijn dagelijks leven wordt ik meegevoerd door alle to do´s die op mij zitten te wachten. Ontspanning en plezier maken is dan het sleutelwoord om de batterij weer op te laden. Ik ben mij daar heel erg bewust van maar doe het te weinig:(
Dansen, god ja wat heeft mij dat veel gebracht! Nu draag ik een rode jaspis armband om mij te aarden, hahaha! Hoezo omgekeerde wereld...
Ik ga je volgen Lynn en dank voor je enthousiaste duik ;)
Monique Janzen
Geplaatst op 2019-02-26 19:37:44
Ik heb kippenvel over mijn hele lijf na het lezen van je blog! Heerlijk dat het zo goed ging, want dat ging het. Alleen moeten je hersenen nog even opnieuw geprogrammeerd worden... want dat is het... je lijf onthoudt het wel en binnenkort je hersenen ook! Bij mij zou het andersom zijn... (heb jaren lang wedstrijden gedaan in Ballroom) en ergens afgelopen week lag ik in bed en hoorde ik een nummer waar we zoooo vaak op hebben getraind. Ik danste in mijn hoofd de halve choreo... na ‘m 19! jaar niet te hebben gedanst! Denk alleen niet dat ik m ook daadwerkelijk zou kunnen dansen... misschien zou ik dat eens moeten proberen.
Geniet van je lessen! Ik geniet op afstand mee door het lezen van je blog.

Liefs,
Monique
Dagmar
Geplaatst op 2019-02-24 21:51:31
Lieve Lynn,
Wat heb je mooi geschreven! En wat heb je het goed gedaan. Je hebt je passie weer terug gevonden
Marcella
Geplaatst op 2019-02-24 09:22:00
Wat mooi om te lezen! En zó herkenbaar! Geniet nog lekker na én veel plezier bij je volgende les!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Cookies make the world a better place ♥ Wij gebruiken ze ter verbetering van onze website! Manage cookies

Wil je altijd op de hoogte blijven?

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recently added

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.