Menu
0
Gratis verzending vanaf 100 euro
Met de hand op bestelling voor je gemaakt
Unieke statement danskleding
Ecologisch & duurzaam geproduceerd
20Nov2018
Blog Janine: Niet ... genoeg om te dansen

Blog Janine: Niet ... genoeg om te dansen

Door: Janine PontReacties: 0

Blog Janine: "Niet ... goed genoeg om te dansen"


Niet wát genoeg om (weer) te dansen? Nou, vul maar in. Niet jong, slank of fit genoeg bijvoorbeeld. 'Zomaar' een paar dingen die ik op mezelf van toepassing vond. Misschien gelden voor jou wel andere redenen. Maar welke reden het ook is, hij is niet goed genoeg. Geloof me.


Jaren speelde ik met gedachte om weer met dansen te beginnen. Toch deed ik het niet. Ja, ik had wel een tijd salsales en Latin Sensation (latin choreo voor ladies only). Alhoewel ik dat met veel plezier deed en salsa inmiddels niet meer weg te denken is uit mijn leven, was het geen ballet, waar ik zo graag naar terug wilde. Dat werd in mijn omgeving ook gewoon niet aangeboden. Maar ook toen dat veranderde, ging ik niet. Niet dat er een les was voor 25+, maar meedoen bij de 15+ les op de dansschool van mijn dochter, was misschien wel een optie.

Waarom ik niet ging? Eigenlijk was ik gewoon bang. Bang dat het me niet meer zou lukken, bang wat anderen ervan zouden vinden, bang me kwetsbaar op te stellen met mijn niet-meer-maatje-36 en vooral bang dat die jonge meiden niet zaten te wachten op een 'oude vrouw' als ik. Allemaal dingen die natuurlijk met het verstrijken van de jaren alleen maar zorgden voor een hogere drempel.

Uiteindelijk waagde ik anderhalf jaar geleden de sprong en vroeg de meiden in de les moderne dans of ze het "niet erg zouden vinden als ik erbij kwam". Iets dat sommigen eigenlijk een rare vraag vonden. Voor hen speelde de factor leeftijd dus helemaal niet of niet zo. Dat ik graag weer wilde dansen, was veel belangrijker. Ook al had ik dan van sommigen de moeder kunnen zijn. (Inmiddels ben ik trouwens ook van één van hen de moeder, omdat Joya zo gegroeid was, dat ze al bij de 15+ les mee mag doen. Het is zó bijzonder om met haar samen te mogen dansen!) Daarmee was het besluit genomen; ik zou mee gaan doen!

Met mijn hart in mijn keel ging ik naar die eerste les. Volslagen belachelijk misschien, maar toch was het zo. En nee, ik was niet fit genoeg om mee te komen met sommige dingen. Al viel het door het hardlopen toch ook weer niet zó erg tegen. Ja, het onthouden van choreo is best lastig. Maar dat kwam niet door mijn leeftijd, dat is iets dat je gewoon moet trainen. Net zoals een pianist de vingervlugheid na lang niet spelen weer terug moet krijgen. Ja, ik heb misschien meer spierpijn dan de rest van de groep. Maar so what! Dat is het méér dan waard! Ja, feit dat ik niet meer zo slank ben, zorgt dat mijn lijf anders aanvoelt dan vroeger als het beweegt. Toch word ik iedere les sterker en verbetert mijn conditie coördinatie en techniek. Dat is voor mij niet anders dan voor de anderen en dáár gaat het om! Iedere les is er wel iets dat beter lukt dan de vorige keer. Iedere les durf ik meer te dansen. Het allerbelangrijkste is wel, dat ik mijn uitlaatklep terug heb. Iedere week kan ik datgene doen wat ik het liefste doe en daar mijn ziel en zaligheid in leggen. Ook al is het niet perfect, het gevoel dat het me geeft, is dat wel!

Pas vertelde iemand me dat mijn blog haar dat laatste zetje gaf om toch weer te gaan dansen. Dat vind ik echt geweldig! Hopelijk doet mijn verhaal voor jou hetzelfde. Want zoals met alle zaken die er echt toe doen; je moet er voor gáán! Laat je niet tegenhouden door onbelangrijke details als kledingmaat, leeftijd of het feit dat je geen dansroutine meer hebt. Een ander is misschien nog jong en onervaren en staat daar ook voor een eerste les met een lijf waarin ze zich niet 100% prettig voelt. Meld je aan voor die proefles. Is het niet direct wat je hoopte, zoek dan door tot je een plek hebt gevonden waar je je wel prettig voelt.

Het is het allemaal waard voor dat moment dat die choreo in je hoofd zit, je de muziek helemaal voelt en je zonder nadenken over de dansvloer beweegt. Je bent altijd goed genoeg om te dansen!

Reacties

Dorette van der Lijstersangh
Geplaatst op 2018-11-21 12:21:26
Lieve Janine,

Dans vanaf mijn 23 jaar. Noem maar op klassiek, spitzen, jazz, modern, tappen, carater (veredelde volksdansen) salsa en wat ik vergeet.
Waar ik kon danste ik in Nederland. Daarna is er een workshop van 8 dgn. in Thonon ,Frankrijk er bij gekomen. Ben hier sinds september 2018 mee gestopt.
Sinds vijf jaar Zumba dans bij DJF Dance Center in Zevenaar Joeri van Grol.
Leeftijd speelt geen rol ik heb nu de gelukkige leeftijd bereikt van 65 jaar...………….dans drie keer in de week Zumba en één uur Super Fit.
Sta naast een meisje (vooraan natuurlijk) van 18 jaar. Merk ik het nee, merkt zij het nee het is geweldig.
Geniet en blijf bewegen dat houdt je jong. Vind het geweldig. Liefs van een danseres in hart en nieren.

Knuffel,
Dorette XXX

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Cookies make the world a better place ♥ Wij gebruiken ze ter verbetering van onze website! Manage cookies

Wil je altijd op de hoogte blijven?

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.