Menu
0
Gratis verzending vanaf 100 euro
Met de hand op bestelling voor je gemaakt
Unieke statement danskleding
Ecologisch & duurzaam geproduceerd
05Dec2018
Blog Lonneke: "Poleshaming"

Blog Lonneke: "Poleshaming"

Door: Lonneke de KroonReacties: 1

Hanging around with Lonneke

Er zijn al vele blogs over geschreven, posts aan gewijd en memes over gemaakt, maar toch ga ik het nog één keer hebben over poleshaming. Noem het vooroordelen, verkeerd imago of gewoon onwetendheid, maar ik krijg nog steeds met grote regelmaat de vreemdste reacties als ik zeg dat ik paaldans.

Natuurlijk zijn daar alle stripper-reacties. De dubbelzinnige of flauwe reacties van mannen op mijn insta-posts met alle poses in een split, negeer ik inmiddels gewoon. Maar ik krijg ook regelmatig van mijn dochters (pubers) te horen dat ik foto’s moet verwijderen omdat ze zich schamen voor hun klasgenoten. Of die man die met veel schroom vertelde dat hij naar een paaldanswedstrijd van zijn dochter was geweest. In plaats van dat hij trots is, schaamt hij zich om het te vertellen!

Blijkbaar is paaldansen, dus ook bij jonge mensen, nog steeds iets wat je achter gesloten deuren doet. Of misschien wel juist bij jonge mensen, want hoe preuts zijn die tieners tegenwoordig! Tepels mogen niet gezien worden, foto’s van sixpacks op insta (bij meisjes dan he, want oh, de dubbele moraal) zijn hoerig, en topless zonnen is al helemaal een no-go. Hoe anders was dat toen ik die leeftijd had (oma spreekt)!

Deze week kreeg ik zelfs een insta privé-bericht van een volsagen vreemde vrouw die reageerde op een paaldansfilmpje van mij. Haar enige comment was: ‘wat een hoertje’. Okeeee…  Wat bezielt iemand om een vreemde aan te schrijven met een dergelijk bericht? Denkt ze dat ik er dan mee zal stoppen? Hoopt ze dat ik reageer? Wil ze me bekeren of gewoon beledigen? Wat is het nut? En van een vrouw hè! What happened to female support? Gaan we nu ook al als vrouwen elkaar onderdrukken? De hele feministische revolutie uit de sixties gewoon weer terugdraaien?

En over een dubbele moraal gesproken; kijk even naar turnen, zwemmen, kunstschaatsen, acrogym, ballet…. Volstrekt salonfähig en cultureel verantwoord om te doen en naar te kijken. Toch hebben zij doorgaans niet veel meer aan dan wij, paaldansers. Of als je kijkt naar de sexy component, wat dacht je van latin ballroom (mooi maar ook rete-sexy!) of beach volley? Natuurlijk is daar een (groot) stuk onwetendheid. Niet iedereen weet dat je blote huid nodig hebt voor grip. Dat je in een legging of met meer kleren aan onmogelijk op de kop kan blijven hangen. Dat blote huid dus pure noodzaak is. Maar dan nog.

Zo mogelijk nog erger, vind ik de onwetendheid over de zwaarte en de moeilijkheid van de sport. Die wordt namelijk zwaar onderschat. Het leuke is dat juist de brede gastjes, en vooral uit het genre freerunning, calisthenics en dat soort sporten, het wél snappen. Die doen namelijk ook wel eens een handstandje of een pull-up, maar de gemiddelde mens (meestal man), ziet toch echt niet meer dan een beetje om die paal kronkelen (in hun gedachten vooral).

Ik schep er altijd een groot genoegen in om zo’n man zich even heel simpel op te laten trekken in de paal en stil te laten hangen. Kunnen ze namelijk niet. Zonder uitzondering. Laat staan jezelf op de kop gooien. En zelfs áls ze op deze manier bewezen hebben dat het moeilijk is, blijven ze denigrerende of domme opmerkingen plaatsen. “Maar hoe kom je aan die spierballen dan?” Paaldansen. “Maar doe je daarnaast dan nog krachttraining ofzo?” Nee, paaldansen! (*faceslap*)

Echt, ik kan vier pagina’s volschrijven met domme opmerkingen en vooroordelen. Er is dus nog een hoop werk te verrichten, maar de aanhouder wint (hoop ik).

Reacties

Jen
Geplaatst op 2018-12-06 12:22:59
Zo hee!
Hoe herkenbaar is dit! Mijn ex vond het sletterig maar keek er wel graag naar, toen deed ik zelf nog niet aan pole moves trouwens. Toen ik om een vaste vrije avond vroeg op het werk, vanwege "een sport die ik graag wilde doen" vroegen ze geïnteresseerd welke sport. Maar nadat ik dat vertelde zei zij "dat ik dat misschien maar beter niet kon melden als mensen ernaar vroegen. De meest pijnlijke reactie vond en vind ik nog steeds "Huh, maar laten we wel wezen, jij hebt toh helemaal niet het lijf om te paaldansen"? Klopt, ik ben geen Tinkerbell met maatje 36, maar dat maakt mij nirt minder geschikt vind ik zelf. Vooral vrouwen pnderling zijn erg venijnig.
Jen
Geplaatst op 2018-12-06 11:58:01
Zo hee!
Hoe herkenbaar is dit! Mijn ex vond het sletterig maar keek er wel graag naar, toen deed ik zelf nog niet aan pole moves trouwens. Toen ik om een vaste vrije avond vroeg op het werk, vanwege "een sport die ik graag wilde doen" vroegen ze geïnteresseerd welke sport. Maar nadat ik dat vertelde zei zij "dat ik dat misschien maar beter niet kon melden als mensen ernaar vroegen. De meest pijnlijke reactie vond en vind ik nog steeds "Huh, maar laten we wel wezen, jij hebt toh helemaal niet het lijf om te paaldansen"? Klopt, ik ben geen Tinkerbell met maatje 36, maar dat maakt mij nirt minder geschikt vind ik zelf. Vooral vrouwen pnderling zijn erg venijnig.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Cookies make the world a better place ♥ Wij gebruiken ze ter verbetering van onze website! Manage cookies

Wil je altijd op de hoogte blijven?

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.